O día empeza un
pouco atropelado para a autora destas liñas: que se había que quedar no
estacionamento, que se había que quedar no lago, que se ao mellor se saía dende
o concello… O caso foi que o final o resto da irmandade tivo que esperar por
nós un ratiño máis da conta. Superado o problema, empezamos a xornada!
O día comeza cunha ruta arredor do Lago de Guerlédan. Foto: Alba Villaumbrales |
Hoxe toca festa
no Lac de Guerlédan, e o ambientillo anima a todo o mundo: hai mercadillos, un
muro para facer escalada, música en directo, un torneo de voley… O día pinta de
marabilla! Empezamos cunha camiñata de 5 kilómetros arredor do lago. Pero
coidadiño, que non é para pusilánimes: costas inacabables, pedras esvaradías e
algún tramo xusto á beiriña da auga. “Qué tal vais?”, preguntan as irmás
Remaud, Amandine e Margot, “Aahh, je suis mort!!”, contestámoslles. Cada un vai
ao seu ritmo, e cara o mediodía reunímonos todos á beira do lago para ver unha
exhibición con cans adestrados.
Lago de Guerlédan. Foto: Alba Villaumbrales |
Para a comida de
hoxe desprazámonos ata Saint Mayeux, onde tamén están en festas, para comer
todos xuntos nunha carpa. Vai apuro ao chegar e ver que só se pasa con entrada!
Algúns dos galegos —si, esta cronista entre eles— imos sen ela, e pouco nos
falta para comezar a pensar que hoxe pasamos sen comer. “Pero no os preocupéis,
compartimos, que seguro que nos sobra comida”, ofrécense ao momento Lucía e
Andrea. Entón chega unha amiga de Virginie, ofrecendo unha entrada que lle sobra,
e a bretoa, co seu desenfado habitual, dálle as grazas, cóllea e regálama:
“you’re lucky!”, bromea en inglés. Problema resolto: a comer! —e si, tranquilos
todos, o resto das persoas sen entrada tampouco tiveron problemas para
conseguir pasar—.
Mentres comemos,
cae un ballón tremendo, pero non lle facemos demasiado caso, a comida tennos
moi entretidos: polo, patacas fritidas, cabeza prensada de xabaril —“os
gusta?”, preguntamos, “bah… prefiero no pensar mucho en lo que es”, admiten
Justine y Virginie— e, de postre, o gateau típico bretón. Durante parte do
xantar actúa entre as mesas unha banda de gaiteiros e, despois do postre, un
grupo de danza salta á pista, logo de que parase de chover —“tú grupo no baila
hoy, Justine?”, pregunto ao recordar que
a bretoa compite cun grupo similar ao que está bailando nese intre, “no, nos
estamos reservando para mañana, que tenemos un concurso importante”, explica.
“Aiii, que envexa! Nós tamén queremos bailar!”, din algunhas, “Cuando acaben
ellos pueden bailar el resto de personas”, conta Thibeaut, que mira a danza con
xesto algo aburrido. Estou de conto con el cando se nos achega Carlos: “Que?
Estás a ver se namoras ao rapaz? Éche algo novo para ti…”, comeza a rir mentres
Thibeaut marcha escopetado, “pobre pequeno, Carlos” dígolle, e Carlos ri aínda
máis forte: “ai, que rica!”.
Tal e como
prometera o bretón, ao rematar o grupo os músicos chaman ao público, polo que
que antes de regresar ao lago algúns animámonos a botar un baile, que xa
tiñamos mono deles!
Comida en Saint Mayeux. Fotos: Jorge López Rguez |
Carreira de coches acuáticos no lago. Foto: Jorge López Rguez |
“Y se puede nadar
en el lago?”, preguntamos no coche de camiño ao lac, “Si, pero tienes que tener cuidado, porque debajo hay una
antigua ciudad y te puedes lastimar en el pie”, asegura Clément. Cando llo
contamos a Virginie, chora ca risa: a cidade está a 30 metros de pronfundidade
e Clément estábase metendo con nós! De volta no lago, decatámonos de que hai
moita máis xente que á mañá, polo que nos dividimos en grupos pequenos e damos
unha volta polo recinto. Primeiro parámonos a ver a carreira de coches
acuáticos; despois, visitamos a zona do mercadillo, no que a xente vende os
obxectos que xa non quere na casa: roupa, xoguetes, mobles, música, libros…
¡hai de todo! Paramos un momento a ver unhas vellas gravatas, “esta vaiche
perfecta para a cea de gala, Alberto!”, rimos, e entón a dona das gravatas
achégaselle e dille que colla a que queira, que é un cadeau. Finalmente decántase por unha azul escura con pequenas
flores amarelas. Ideal.
Seguimos co paseo
e chegamos ata o posto de crêpes de galettes. Parar non é unha opción, é unha
obriga. Collemos cada un a nosa crêpe e/ou galette e ímonos sentar un anaco á
beira do lago. Mentres un comemos, outros xogan un pequeno partidiño de fútbol:
galegos e bretóns, todos mesturados.
Xa merendados,
escoitamos que as Dirindainas están a ensaiar e achegámonos a escoitalas. De
camiño, decatámonos de que alguén nos está sinalando, e xirámonos estrañadas.
Vai sorpresa nos levamos! É Julian, un dos rapaces que coñecéramos hai dous
anos, pero que este ano non participa no Jumelage. A súa cara de sorpresa debe
ser similar á nosa. Achegámonos a el e saudámonos moi contentos. “Ahora estoy
trabajando, nos vemos más tarde y os invito a tomar algo”, prométenos. Non
pasan máis de dez minutos cando oímos a alguén berrar un afrancesado “Lusiá!!”.
“Marc!!”, berra Lucía en resposta. Marc tampouco participa este ano na
irmandade, e explícanos que el, Julian e outros rapaces de Mûr formaron unha
asociación de xente nova, os Apero Grillades, que se encargan de organizar
festas, como a de hoxe.
Rematamos a tarde sentados á beira do lago. Foto: Alba Villaumbrales |
Carlos, sempre causando furor entre as máis novas. Foto: Alba Villaumbrales |
Ao final da tarde
rematamos todos á beira do lago, sentados en círculo, falando e contando
anécdotas. “Y mañana hay fiesta en Saint Mayeux”, din, “Si, nosotros también
vamos”, contestámoslles, “Ah! Superb!”,
celebran. Entón mañá máis, e mellor! Afástome un momento do resto do grupo, e
de socato escoito, “Anda! Hola, María!”, xírome e, unha vez máis hoxe, lévome
unha sorpresa: Luís Melle e a súa muller, Cristina, andan tamén por alí!
Cóntanme que este ano, en vez de vir á Bretaña coa irmandade, decidiran virse
todo o mes pola súa conta: se é que a Bretaña namora, e unha semana non chega a
nada!
Xa pola noite,
toca bailar. Empezan as Dirindainas, e como non podía ser doutro xeito, os
galegos saltamos á pista de baile. Asemella que ninguén do grupo sabe bailar
unha muiñeira, pero non o precisamos: abonda con deixarse levar pola música e
axiña se forman corros e congas que atraen a todos a unirse á troula. Dan as
doce da noite, e os fogos de artificio iluminan o ceo. Logo de vinte minutiños
de luces de cores, volve soar a música: Dianav entra en acción.
Ao final, rematamos
o día cos maimiños entrelazados, deixándonos levar polos sons bretóns, pola
xente, polo ambiente e por esa sensación de ledicia inexplicable que adoita
xerar a irmandade.
Para rematar o día de festa, fogos de artificio. Foto: Alba Villaumbrales |
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire